Khamis, 26 Januari 2012

what!! masjid





masjid??..dengar jer orang ajak ke masjid konfem dalam kepale ni banyak alasan keluar..'aq x leh kuar malam lah','xsihat lah arieni',malam ni aq sibuk r bro' and banyak la
gi alasan yang tidak munasabah..
sedar tidak sedar masjid ni sebenar banyak kelebihan tambah lagi orang-orang yang mengunjungi ..




ok first..

skop dari segi pahala..sembahyang dirumah dan dimasjid,kat rumah komfem2x sembahyang sendiri n pahale 1 saja,x komfem lg dpt 1 sbb mungkin ade kesalahan dalam solat..kalau kat masjid pulak,solat jemaah..sudah 27 pahale,klu ade silap sikit pon down jdi 25 or less lagi.

"Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda)".
(Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim)

second


skop ilmu pula..surau or masjid ade aktiviti keilmuan contoh macam ceramah,tahlil dan lain-lain.ilmu kalau di sekolah mak bapak kena bayar,but kat masjid free jer,tpi x de jugak yang nak datang.menuntut ilmu adalah salah satu ibadah.so fikir balik pahala dah dapat,ilmu dapat,tidak ke untung.2 in 1..ok FULLSTOP




PENGALAMAN
ana dahulu bukan suka pergi masjid pun.sebab bila ke masjid je orang akan pandang semacam,so takut2x.member pon xde,orang yang kenal pon ana x de.but ana paksa juga diri ana ke masjid dan cuba ajak kawan2x ana ke masjid,alhamdullilah ade yang nak ikut.ana rajin kan diri ke masjid dengar pulak ceramah best2x.then lepas solat isyak je ade jamuan,bacaan tahlil..boleh kate seminggu x yah makan malam pon x pe sbb ade je orang sedekah.lama kelamaan ana pon d
ah kenal semua orang yang selalu sembahyang.boleh kata solat di masjid ni dapat merapatkan hubungan siraturahim..

PENUTUP
sekarang ana bayangkan,'kan bagus masjid dipenuhi dgn org muda'..daripada melepak baik ke masjid.lagi best.cuba kita bayangkan saf di masjid dipenuhi orang muda dan khalifah sebagai imam,dan apabila dilaungkan takbir oleh imam bergema 'allahuakbar' dilangit.komfem orang kafir pon cuak.disini ana ingin menyeru "wahai anak muda,jauhilah kamu dari perkara lagha.marilah kita membuat kebajikan"



3 ulasan :

  1. menarik.. teruskan dakwah di jalan Allah. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. terima kasih..teruskan mengomen okie..

      Padam

 
;