Khamis, 2 Februari 2012

kembalinya semangat.

Assalamualaikum....
pembuka bicara,(eceh poyo lah pulak)..

.lets share about this.


 Abu Hurairah r.a. berkata: "Nabi Muhammad s.a.w. bersabda (yang bermaksud): Anjurkan lah kebaikan itu meskipun kamu belum dapat mengerjakannya dan cegahlah segala yang mungkar meskipun kamu belum menghentikannya."
let's make this simple ~ .amar makruf nahi mungkar .


simple kan bunyi nye "amar makruf nahi mungkar"

  1. amar makruf-mengajak kepada kebaikan
  2. nahi mungkar-mencegah kemungkaran

sedar x sedar.benda inilah yang paling berat dipikul oleh umat islam masa kini.seriusly para ulama pun payah nak buat benda ni.takut nak tegur pemimpin.itu kalau ulama,tpi kalau ana pula takut nak tegur sahabat,takut nak tegur saudara sebab apa?? takut guris perasaan,takut putus kawan,takut bergaduh,takut dipulau.itu adalah alasan yang tidak MUNASABAH LANGSUNG.

ana cerita kan lah sedikit pengalaman ana dipulau rakan2x,dibenci,dikutuk.ana memang rasa sedih sangat sampai nak menangis lah tapi x menangis,lelaki kan mesti cover macho.haha.then ana call akhi aizat dan akhi safarin bertanyakan adakah salah perbuatan ana.dan apa kata mereka:



safarin:anta benar,ingat x ana pernah bincang dengan anta tentang "..sampaikanlah walaupun satu           
          ayat..." antar dah citer kt dia lepas dah tanggungjawab anta.dia nak ikut ker x nak ker lantak p dia nah.


meorfaris:ana ingat,tapi jadi masalah kalau semua kawan benci ana


safarin:xper,biar orang benci kita jangan sampai allah yang benci kita.sekarang ini anta bersabar "SESUNGGUHNYA HANYA ORANG YANG BERSABARLAH YANG DICUKUPKAN PAHALA MEREKA TANPA BATAS"(TQS.az zumar[39]:..ingat tuh,anta jangan risau kami disini akan menyokong anta dalam dakwah.


meorfaris:terima kasih sangat bantu ana,ok lah kredit ana pun x berapa nak ada nnti ape masalah ana call k..*tut..tut*


dalam menghadapi masalah ini ana ana belajar satu perkara "masyarakat adalah sekolah bagi manusia"masyarakat mengajar ana cara berdakwah yang berkesan,masyarakat mengajar ana menjadi gagah,masyarakat mengajar ana menjadi berani.


but sometime plak semangat nk berdakwah tu menjadi hangat2x taik ayam.mula2x je semangat tapi akhir taik ayam.then ana amik nasihat dari sorag daie siti najah zakaria




    • wallaweyhhh
    • terbaik!!!
    • aku sokong kau
    • well
    • kadang2 sbg daie pon, kite pernah tersadung dan tersungkur
    • semua org pernah bwt slh
    • aku pun cmtu gk
    • bile kite jtuh, kite try bngkit smule
    • cri hati kite yg dlu dh tetap kt jln ALLAH tu
    • kite dulu cmne
    • crik diri kite yg dulu yg kite rse lebeyh baik dri skrng ni
    • sometimes, kite alpa,ye btolla tu
    • aku sndiri pon cmtu gk
    • tp aku igt balek stand aku dlu cmne
    • aku nk balek stand aku yg dlu

  • Wednesday


    • jgn tros zappp kau balek ke asal
    • slow slow, kau merangkak ke blkng, amek balek smngt tu

    *sorry beb copy ayat ko tpi ni ayat bg semangat kt aq

    ape-ape pon ana doakan saudari dapat stand mcm  dulu..amin



    teringat pulak badis kat semetrik


    NASIHAT

    teruskan berdakwah,bersabar,'sabar itu cahaya',yakin pada diri yakin pada allah,berani,tawakal ikhlas.

    tugas kita belum sempurna selagi belum kiamat




1 ulasan :

  1. terbaik dari meor faris!!!
    insyaALLAH...
    innallahama'ana

    BalasPadam

 
;